https://en.wikipedia.org/wiki/Elo_rating_system

Dugo nismo imali Elo rating, iako sam ga ja planirao uvesti... a onda mi se posrećilo.
U ligu je došao Marin Kovačić, FER-ovac, zaljubljenik u brojeve, statistiku, programiranje... tipični GDSI-jevac reklo bi se (

I uhvatio se Eloa. I to ne običnog, onog za šah, gdje se boduje samo pobjeda/remi/poraz, nego je odlučio prilagoditi Elo tenisu.
Priznat ćete, nije isto izgubiti od Federera 6:0, 6:0 i 7:6, 7:6.
Nakon X vremena, i ni sam ne znam koliko varijcija, pokušaja, analiza, unosa svih rezultata od početka GDSI-a, Marin je došao do formule za koju je smatrao da je najpreciznija.

Formula je stvarno davala odlične rezultate, u što sam se uvjerio kada sam gledao najave H2H i ishode.
A onda sam malo išao pogledati u formulu... i slijedio je

On tu nešto gleda zbroj gemova, ovo ono, a treći set uopće ne gleda !?!?
Pa ovo je neki bolesni matematičar, koji ne razumije sport uopće! Ali to je tako očito da mi nije jasno kako mu je to moglo promaknuti.
Malo sam se smirio, nazvao Marina da mu objasnim par stvari...
Naravno da je on toga bio svjestan, ali je različitim varijacijama i eksperimentima ipak zaključio da su ovako bolji rezultati.
E, sad... nemojte me pitati za dublje analize, jednostavno sam prihvatio mišljenje čovjeka koji by the way zarađuje za svoj kruh, za svoje rekete i loptice u tvrki Rimac Automobili.
Možda je ipak on napravio bolji posao od moje petominutne analize i "osjećaja za sport".
Evo, možda ga i pozovem da vam opiše metodologije kojima je došao do konačne verzije formule ako ima zainteresiranih.
Mislim da se može iskoristiti za manji znanstveni uradak.
Da zaključim priču, iz mojeg iskustva Elo je izvrstan, teško možemo naći bolje.
Naravno, ima i propusta, kao i svaki izračun, ako netko može naći bolji način možemo mu dati šansu.