Tenis liga Glavno da se igra

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tenis liga Glavno da se igra


  Elo rating

  Danko
  Danko
  Admin

  Posts : 2834
  Join date : 2009-07-14

  Elo rating - Page 2 Empty Re: Elo rating

  Post  Danko on 11.12.20 0:37

  markosk wrote:Hm
  Predviđanje nečije pobjede mi uopće nije važno.
  Razmišljam o slaganju liga na proljeće po ELU i da bi za rejting trebao biti ipak nešto jači težinski faktor pobjede u meču.

  Manje bitno za što se koristi,
  poanta je da je ovo najrealniji pokazatelj vrijednosti igrača.
  markosk
  markosk

  Posts : 63
  Join date : 2013-11-27

  Elo rating - Page 2 Empty Re: Elo rating

  Post  markosk on 11.12.20 9:06

  Morat ću poslati M. Kovačiću mail - još prije par godina mi je slao algoritam s kojim je radio pa da vidim je li ostao isti (ta formula je bila stvarno jednostavna). Ono što me zanima je koliki u formuli utjecaj imaju gemovi i setovi, a koliko sama pobjeda ili poraz. Okvirna procjena mi je MIN 80-20 za gemove/setove.

  Samo modeliranje ovdje nije teško (bar mi se ne čini, neka me slobodno/rado neko ispravi, bar ću nešto naučiti) - recimo uzmeš 100+ igrača i njihovih 1000+ mečeva, kreneš od nule i napraviš model, i onda testiraš model na predviđanje npr. 250+ mečeva. Moram priznati da itekako sumnjam da je točnost modela (u slučaju limitiranog broja mečeva za izradu modela + faktora povezanih s igračima) preko 80 - 85%, a nekako mi logički izgleda da određeno pojačanje parametra pobjede/poraza može spustiti točnost modela za više od 5 max 10% (iako nekad matematički rezultati modeliranja znaju neugodno iznenaditi). Pa mi se u slučaju realne amaterske ligi (fizikalni način razmišljanja, NE matematički) čini da bi pobjeda trebala ipak imati nešto veći utjecaj u formuli AKO se ELO rejting koristi za rang listu: npr. česti primjer bi bio - ne izgleda mi pošteno da pobjeda 76 76 protiv direktnog konkurentna s vrlo sličnim ELO rejtingom za sam rejting doprinosi skoro ništa obojici.

  Vedrane - Prince algoritam u tom pogledu zvuči banalno loše i nerazvijeno Smile

  Znači sve ovo je moja poluprofesionalna znatiželja nastala čisto dobronamjerno u razmišljanju o budućnosti GDSI lige.

  Kad kažeš Danko da je ovo najrealniji pokazatelj vrijednosti igrača, o tome se može itekako diskutirati s argumentima za i protiv. Naravno, s obzirom da si imao veliki problem sa slaganjem liga na proljeće, ova metoda će vjerojatno donijeti spas pri slaganju i pokazati se mnogo jednostavnija.

  Danko
  Danko
  Admin

  Posts : 2834
  Join date : 2009-07-14

  Elo rating - Page 2 Empty Re: Elo rating

  Post  Danko on 11.12.20 10:56

  Kao što sam u više navrata isticao, naš elo gleda samo osovjene gemove u prva 2 seta.
  To piše u objašnjenju Ela na našem webu, a i prvi post u ovom topicu je posvećen tome.

  markosk wrote:Kad kažeš Danko da je ovo najrealniji pokazatelj vrijednosti igrača, o tome se može itekako diskutirati s argumentima za i protiv.

  Naravno, o svemu možem diskutirati, svatko ima pravo na svoje mišljenje i rado ću ga saslušati.
  Ali ipak treba uzeti u obzir težinu nečijeg mišljenja, naspram konkretno napravljenih analiza od stručnjaka. Nadam se da se tu slažemo.

  Drugim riječima, ako vidim bolju implementaciju, rado ću ju prihvatiti.
  I siguran sam da će biti kvalitetna rasprava sa kolegom Marinom Kovačićem.
  fak
  fak

  Posts : 118
  Join date : 2014-10-09

  Elo rating - Page 2 Empty Re: Elo rating

  Post  fak on 11.12.20 15:42

  markosk wrote:Vedrane - Prince algoritam u tom pogledu zvuči banalno loše  i nerazvijeno Smile

  Meni pricas... sto cu kad ne slusaju Crying or Very sad
  sasa_fister
  sasa_fister

  Posts : 2
  Join date : 2020-08-25

  Elo rating - Page 2 Empty Re: Elo rating

  Post  sasa_fister on 16.12.20 11:01

  Mi smo na www.sliceer.com napravili malo drugacije. Inace super je sto je ELO uveden na GDSI jer daje realniju sliku nego osvojeni bodovi.

  Kod nas je algoritam slozen od 1.000 (najbolje) do 10.000 (pocetnik). Na temelju toga igrac raste ili pada sukladno o pobjedi odnosno porazu, razlici u rangu, tako da npr. ako je jedan igrac 5.000 a drugi 8.000 - u slucaju pobjede A igraca rang se ne mjenja niti jednom niti drugom jer je realno za ocekivati da ce pobjediti, dok u suprotnom slucaj on dosta 'pada' (5.000 + nekih 0.250) dok drugi 'raste' (8.000 - 0.250). Tu imamo jos jedan faktor SIK a to je sigurnosni faktor koji gleda koliko meceva godisnje imate. Ako imate minimalno 3 meca godisnje znaci da ste 'siguran' igrac i na tome dobivate vise, ako imate manje od 3 meca vas faktor je < 1 sto znaci da ste nesiguran i razlika u dobivanju odnosno oduzimanju ranga je manja. Isto tako jos jedan parametar je igrate li prijateljski mec ili 'sluzbeni'. Tu se takoder uzimaju drugacije kalkulacije u obzir.

  Poanta u nasem algoritmu je da se najvise 'isplati' igrati s igracim koji su u nekim gabaritima vaseg ranga odnosno +/- 1.000 (ako imate 5.000 isplati vam se igrat s onima koji su 4.000 i 6.000) tu najvise napredujete. Kod nas se to pokazalo kao dosta dobro jer je znatno dinamicnije i zanimlijvije + svaki turnir sad ima vise smisla jer se odmah kategoriziraju igraci pa i oni koji su u svojoj slabijoj kategoriji imaju sanse osvojiti turnir.

  Inace, prema nasem iskustvu ovaj algoritam se moze tweatkati u nedogled i postoje kompleksniji s svakom novom iteracijom, tako da nije bas banalna stvar za napraviti.


  Sponsored content

  Elo rating - Page 2 Empty Re: Elo rating

  Post  Sponsored content


   Current date/time is 24.01.21 3:07